In de zomer is het leuk om met vrienden, familie of buren samen te komen en een kampvuur te bouwen. Het geeft je weer dat nostalgische gevoel van vroeger op zomerkamp en houdt de sfeer gezellig en warm. Helaas vindt de omgeving zo’n kampvuur niet altijd even leuk. Vaak worden de verkeerde dingen verbrand, zoals afval, bewerkt hout, snoeihout en oud papier. Dat is verboden. Maar hoe doe je het dan wel?
Een kampvuur stoken, mag dat?
Wanneer je je aan de regels houdt, is het in je tuin best toegestaan om een klein vuurtje te stoken. Wil je echt een ‘los’ vuurtje maken? Dan raden we je aan een vuurkorf aan te schaffen. Zorg tijdens het stoken in een vuurkorf wel dat dit geen gevaar oplevert voor de omgeving en gebruik enkel droog, onbewerkt brandhout met een FSC- of PEFC-keurmerk.
Nog veel beter dan een vuurkorf, is een echte buitenhaard kopen kopen. Over het algemeen ervaart je omgeving minder overlast van zo’n haard, dan van een vuurkorf.
Tips voor vuur stoken in de tuin
Wanneer je in je tuin vuur stookt, is het goed om hierbij de overlast die je veroorzaakt zoveel mogelijk te beperken. Dit is beter voor het milieu, maar voorkomt bijvoorbeeld ook klachten van buren:
- Waarschuw je buren: of je nu een houtkachel, vuurkorf of barbecue aanzet, het is goed om je buren van tevoren op de hoogte te stellen. Als zij was buiten hebben hangen, kunnen ze die bijvoorbeeld nog naar binnen halen. Ook kunnen ze hun ramen op tijd sluiten, als zij dit graag willen.
- Controleer het weer: houd voordat je een vuurtje aansteekt goed in de gaten wat het weer doet. Wordt het windstil of mistig? Dan kun je beter geen vuur stoken. Ook als de luchtkwaliteit in je omgeving niet goed is, is het beter de houtkachel uit te laten. Dit kun je controleren via de stookwijzer.
- Stook alleen schoon hout: houd rekening met het milieu en stook alleen hout dat daarvoor is bedoeld. Afval – zoals bewerkt hout, snoeihout en oud papier – verbranden is verboden. Hout met verfresten, beits, lijm of impregneermiddel zijn daarbij niet alleen slecht voor je omgeving, maar ook voor jouw gezondheid en de gezondheid van iedereen die rond het vuur zit. De beste houtsoorten om te stoken zijn brandhout met een keurmerk of geperst hout.
- Stook met de Zwitserse methode: om zo milieuvriendelijk mogelijk te stoken, is het goed om het hout op de Zwitserse manier te stapelen:
a. Plaats het hout kruislings op elkaar, van groot (onderaan) naar klein (bovenop).
b. Leg bovenop het hout wat kleine aanmaakhoutjes met maximaal één of twee aanmaakblokjes.
c. Laat de deur van je kachel ongeveer vijf minuten open staan.
Wanneer geen vuur stoken?
Er zijn momenten waarop je beter geen vuur kunt stoken. Als het bijvoorbeeld mistig of windstil is, blijft de rook langer hangen en kunnen mensen met astma- of COPD-klachten er enorm last van hebben. Ook in een droge periode is het stoken van vuur afgeraden. Zelfs als je heel voorzichtig doet, is het risico op brand op zo’n moment namelijk verhoogt.
Waar kun je het beste een buitenhaard kopen?
Wil je een goede buitenhaard kopen? Neem dan eens een kijkje bij Kachels- en Haardenwinkel. Met ruim 1000 kachels en haarden en meer dan 12000 accessoires en onderdelen in het assortiment, vind je bij deze kachelspecialist alles wat je nodig hebt om veilig in je tuin een vuurtje te stoken. Meer weten? Ga naar de uitgebreide website van Kachels- en Haardenwinkel, of bezoek de showroom.