Voordat je met de bouw van een overkapping begint zul je jezelf goed moeten afvragen waar je hem voor wilt gebruiken. Wil je een overkapping aan je huis of schuur bouwen? Of wil je een losstaande overkapping in de tuin neerzetten?. Een overkapping bouwen met of zonder wanden? En wat ga je doen met de ruimte onder de overkapping? Wil je daar een nieuw terras maken of ben je van plan je auto eronder te parkeren? Zoals je ziet zijn er genoeg vragen te beantwoorden voordat je kunt beginnen. Klussers die zelf al aan de slag zijn gegaan geven je antwoorden op veel van deze vragen op onze beoordelingen site waar je meer te weten komt over de gebruikte materialen, producten en professionele oplossingen. Zo kun je een begin maken met de voorbereidingen van jouw eigen overkapping.
Zorg voor een goede voorbereiding
Voordat je met de bouw van je nieuwe overkapping begint raden we je aan om bij jouw lokale gemeente navraag te doen over de mogelijkheden en wetten die van toepassing. Het is best mogelijk dat de overkapping die jij in gedachten hebt niet te realiseren is omdat hij niet zal voldoen aan de huidige regels. Het is natuurlijk heel vervelend als hij helemaal klaar is om dan te horen te krijgen dat je hem weer weg moet halen. Dat is zonde van het geld, je tijd en natuurlijk het materiaal dat je verspild hebt. Ga bovendien met je buren in gesprek over de plannen die je hebt. Zelfs met toestemming van de gemeente is het fijn om de buren aan boord te hebben. Zo voorkom je klachten en vervelende opmerkingen en als je goed met de buren op kunt schieten kun je misschien wel samen een overkapping bouwen en de kosten delen.
Welke materialen kun je gebruiken?
Welke materialen je wilt gebruiken hangt helemaal van je eigen smaak en budget af. Houdt er wel rekening mee dat je hout kiest dat geschikt is voor ons Nederlandse klimaat en vergeet ook niet dat je het hout regelmatig moet onderhouden. Zorg in ieder geval voor een stevige en stabiele basis door de verticale palen, de staanders, goed in de grond te plaatsen. Je kunt ze direct in de grond plaatsen of een betonpoer gebruiken. Bedenk ook goed welk soort dak je wilt. Een plat dak is misschien makkelijker te bouwen maar een schuin dak zorgt dan weer voor betere regenwaterafvoer. Kies je voor een schuin dak, bevestig dan ook dakgoten om het overtollige water af te voeren. Plaats bijvoorbeeld een mooie regenton om dit water op te vangen. Niet alleen is dit een bijzondere decoratie, je gaat ook zuiniger met water om door met dit water voor je planten en bomen te gebruiken.
Kant-en-klaar of helemaal zelf?
Je hebt de keuze om de overkapping helemaal zelf te maken. Je bestelt dan al het hout dat je nodig hebt en zaagt alle delen zelf op maat en monteert ze vervolgens ook zelf. Er zijn tegenwoordig ook bedrijven die complete kant-en-klare pakketten verkopen. Je weet dan precies hoe groot je overkapping wordt en zet de geleverde delen als een puzzel in elkaar. Als laatste heb je bij bepaalde houtleverancier de mogelijkheid om de overkapping geheel op maat te laten maken. Je krijgt dan ook een bouwpakket maar wel precies in de maten die jij nodig hebt.