Als je op zoek bent naar een vloer die elegantie aan je huis toevoegt, dan is de visgraat vloer een interessante optie. Visgraat vloeren zijn al eeuwenlang populair door hun stijlvolle en tijdloze uitstraling en geschikt voor elk interieur.
In dit blogartikel gaan we dieper in op de herkomst van de visgraat vloer, de geschikte materialen en of je dit prachtige legpatroon kunt combineren met vloerverwarming.
Geschiedenis van de visgraat
Het visgraatpatroon, in het Engels ‘herringbone’, komt oorspronkelijk uit het oude Rome. Het patroon dankt zijn naam aan de gelijkenis met de graat van een vis, waarbij de vloerdelen in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar worden gelegd. Oorspronkelijk werd dit patroon vaak toegepast met natuursteen of baksteen en dit gebruik zie je nog steeds terug in tuinen.
In de loop der jaren is de visgraat vloer geëvolueerd en aangepast aan verschillende interieurstijlen. Tijdens de Renaissance periode werd het patroon populair in koninklijke paleizen en landhuizen in heel Europa. Tegenwoordig wordt het nog steeds gewaardeerd om zijn tijdloze elegantie en wordt het vaak gebruikt in zowel traditionele als moderne interieurs.
Bij moderne interieurs wordt de visgraat zonder band en bies gelegd. Band en bies is de omlijsting van het visgraatpatroon. Bij klassieke interieurs wordt band en bies wel toegepast.
Visgraat vloer en materialen: pvc, laminaat en hout
Visgraat vloeren kunnen van allerlei soorten materialen worden gemaakt. De populairste materialen zijn pvc, laminaat en hout. Hout is verreweg de beste materiaalkeuze. Dat komt doordat het een leven lang mee kan gaan en je de kleur van de vloer kunt aanpassen door de vloer te schuren en in een andere kleur af te werken. Er is geen andere vloersoort die dit voordeel biedt.
Visgraat vloeren en vloerverwarming
Een veelgestelde vraag is of visgraat vloeren op vloerverwarming kunnen worden gelegd. Dit kan zonder problemen, mits je het juist aanpakt. Dat betekent dat de dekvloer eerst goed moet drogen en het opstookprotocol moet worden doorlopen voordat je de vloer plaatst.
De vloerenspecialist waar je de visgraat vloer koopt kan je stap voor stap uitleggen wat je moet doen en zal de dekvloer inspecteren voordat de visgraat vloer wordt gelegd.
Als je voor een houten vloer op vloerverwarming kiest, is het belangrijk dat de vloer van lamelparket is gemaakt. Deze gelaagde houten vloer ‘werkt’ (krimpen en uitzetten) nauwelijks, waardoor je hem (indien gewenst) zelfs zonder plinten tegen de muur kunt leggen.