Ben jij een ambitieuze professional en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of heb je recent een studie aan de universiteit of een HBO-opleiding afgerond? Als jij op zoek bent naar een baan waarmee je je nuttig kunt maken voor de gemeenschap, heeft de award winning detacheringsorganisatie Joinuz tal van interessante gemeentebanen voor je beschikbaar. De opdrachtgevers van Joinuz hebben dringend behoefte aan gemotiveerde professionals. Je kunt er dus van op aan dat jouw inzet op waarde wordt geschat en wordt gewaardeerd, bijvoorbeeld als je via de detacheerder aan de slag gaat als handhavingsjurist, in een schuldhulpverlening baan of als vergunningverlener APV. In dit blog brengen we voor het voetlicht wat een vergunningverlener APV precies doet en welke competenties in dit beroep belangrijk zijn.
Beoordelen van vergunningsaanvragen
Voor een vergunningverlener APV (Algemene Plaatselijke Verordening) zijn het de belangrijkste taken om vergunningsaanvragen te beoordelen, weigeren of verlenen. Dit houdt in dat je deze toetst op haalbaarheid en risico’s, deze aanvragen controleert op naleving van wet- en regelgeving en dat je de aanvragers advies geeft. Als vergunningverlener APV ben jij dus het aanspreekpunt. Je stemt af met betrokken partijen zowel binnen als buiten de organisatie. Hierbij kun je denken aan de handhavers, politie en brandweer. Ook houd je toezicht op de naleving van vergunningsvoorwaarden. Zoals je je ongetwijfeld kunt voorstellen, is geen dag hetzelfde wanneer je als vergunningverlener APV aan de slag gaat.
De focus ligt in deze functie op twee hoofdonderwerpen: drank en horeca en evenementen. De ene keer ben je bezig met het verstrekken van een terras- of alcoholvergunning en de andere keer met vergunningen voor grote evenementen zoals een festival. Je zorgt er met jouw bijdrage voor dat alles veilig verloopt en je bent een belangrijke schakel tussen de verschillende stakeholders.
Bekend met het staats- en bestuursrecht
Ben je benieuwd welke opleiding nodig is om te kunnen starten in deze gemeentebaan of baan bij een omgevingsdienst? Sommige opleidingen geven je een duwtje in de rug om aan de slag te kunnen gaan als vergunningverlener APV. Je kunt hierbij denken aan de studie Integrale Veiligheidskunde en HBO-Rechten met een specialisatie in de richting staats- en bestuursrecht. Hoewel deze opleidingen een pré zijn, is het geen must om een van de twee op zak te hebben. Er zijn namelijk ook andere manieren om als vergunningverlener APV te kunnen werken. Veel ambtenaren groeien bijvoorbeeld vanuit secretariële opleidingen door naar vergunningverlener APV. Hiervoor dien je je wel bij te scholen bij de bestuursacademie door het volgen van een cursus APV – bijzondere wetten. Uiteindelijk is het wenselijk om bekend te zijn met staats- en bestuursrecht. Daarbij is ervaring met politiek-bestuurlijke verhoudingen belangrijk.
Volop andere vacatures bij de overheid
Ben je helemaal enthousiast en wil je ook aan de slag als vergunningverlener APV? En beschik jij over de juiste opleiding, vaardigheden en gemeentelijke ervaring? Neem dan vandaag nog contact op met de recruiters van het award winning detacheringsbureau Joinuz en wie weet kun jij binnenkort starten. Ook als je in een ander interessant vakgebied wilt werken, ben je bij Joinuz aan het juiste adres. Je vindt er bijvoorbeeld altijd interessante functies bij de overheid en banen in het sociaal domein. Die functies zijn er op ieder niveau en zowel in een uitvoerende, beleidsmatige, ondersteunende als adviserende rol. Je vindt er dus altijd een baan die je past als een jas!
Zo ontvangt Joinuz je bijvoorbeeld met open armen om te solliciteren op een vacature voor schuldhulpverlener. In dat geval is het mooi meegenomen als je vaardig bent in het analyseren van een individueel schuldenprobleem, je hand niet omdraait voor het opstellen van een advies en rapport én jij jezelf herkent in de competenties: besluitvaardig, communicatief vaardig en oplossingsgericht.