Of je nu een woning wil kopen of verkopen of je gaat een woning laten bouwen, dan komt vroeg of laat het befaamde EPC-certificaat wel naar de voorgrond toe. Maar wat is dat nu juist? Is het verplicht of niet en in welke situaties en wat is het praktisch nut er nu eigenlijk van? We geven graag wat meer toelichting in dit artikel.
EPC is de afkorting van Energie Prestatie Certificaat. Het EPC heeft dus in ieder geval te maken met hoe je al dan niet toekomstige woning het doet op vlak van energie. Concreet geeft een EPC een bepaalde score aan woningen waarmee je dan weet hoe energiezuinig de woning is qua aanwezige stooktoestellen en hoe goed de woning thermisch geïsoleerd is.
In het extreme geval zal een woning met een stokoude houtkachel waarvan vloeren, muren en dak helemaal niet geïsoleerd zijn en de vensters bestaan uit enkel glas dus een heel hoge EPC-score krijgen, wat slecht nieuws is, want dan noteer je in de rode cijfers.
Heb je daarentegen een woning met zonnepanelen, de nieuwste generatie CV en boiler, hoogrendementsbeglazing en isolatie op de vloer, in de muren en in het dak? Dan zal je beloond worden met een groen cijfer.
Is een EPC verplicht en wanneer dan?
Je bent in een aantal situaties verplicht om een EPC-certificaat aan te leveren. Vooreerst is het sowieso verplicht wanneer je een pand wenst te verkopen. Je moet dan een keurder laten langskomen om een certificaat te laten opstellen dat je moet kunnen voorleggen aan geïnteresseerde kopers.
Het maakt daarbij niet uit of het om een normale woning gaat, een loods zonder verwarming, een studentenkamer of een appartement. Je bent dus de facto bij iedere verkoop van huizen, appartementen en alle andere woningtypes verplicht om het certificaat voor te leggen.
Het EPC behoort ook tot de verplichte keuringen bij nieuwbouw.
Wie mag een EPC komen opstellen?
Voor het opstellen van een EPC-certificaat heb je een door de overheid erkende energiedeskundige nodig. De experts moeten daartoe een speciaal examen afleggen om deze dienstverlening te mogen doen.
De EPC-keurder zal bij jou langskomen en vooreerst vragen naar de bouwplannen en de documentatie van alle installaties, isolatie en dergelijke. Leg dus zo veel mogelijk documenten klaar.
Daarna zal hij kijken of de situatie in huis ook overeenkomt met wat in de documentatie is aangegeven. Zorg er dus voor dat alle ruimtes zo goed mogelijk toegankelijk zijn, met name ook de kelder en de zolder waar je meestal de technische installaties en de isolatie zal vinden. Een EPC kost doorgaans tussen de 120 en de 200 euro, afhankelijk van welk type pand en hoe groot of complex het juist is.