Ben je erachter gekomen dat je huis toe is aan een ander verwarmingssysteem omdat je oude exemplaar verouderd of kapot is gegaan? Het is dan goed om te weten dat er diverse systemen waarvoor je kunt kiezen, zoals je ook kunt lezen via welke cv ketel heb ik nodig. Zo is het mogelijk om te verwarmen met gas of stookolie natuurlijk, maar dit kan ook gedaan worden met pellets. Daarnaast kun je een zonneboiler of een warmtepomp gebruiken om je huis te verwarmen. Hieronder lees je meer over deze verschillende systemen en hun voor- en nadelen.
Verwarmen met gas of stookolie
Veel huizen worden nog altijd verwarmd door de centrale verwarming, wat meestal bestaat uit een condensatieketel op gas of stookolie. Deze systemen zijn heel geschikt om een huis te verwarmen, terwijl ze ook ideaal zijn voor het zorgen van sanitair warm water. Toch verschillen de systemen wel van elkaar op een paar punten. Een condensatieketel op aardgas is bijvoorbeeld vaak goedkoper dan een stookolieketel. Daarnaast is het onderhoud van een aardgasketel ook voordeliger en minder eisend dan de onderhoud van een stookolieketel, wat vaker gedaan moet worden. Daarnaast heb je bij het verwarmen van je woning een opslagtank nodig, wat bij een verwarmingssysteem op gas niet het geval is. De prijs voor aardgas is bovendien stabieler dan die van stookolie.
Centrale verwarming met pelletketel
Nog altijd weten veel mensen niet dat een verwarmingsketel op pellets je toelaat om water op een rendabele manier te verwarmen. Dit wordt overigens ook wel een granulatenketel genoemd. Een centrale verwarming met een pelletketel is in principe identiek aan een systeem met gas of stookolie. De pellets vormen hierbij dus de brandstof, wat met behulp van een wormas naar de verbrandingskamer gebracht wordt. Hier wordt de warmte verdeeld in het water- of luchtcircuit. Hierbij heb je wel weer genoeg ruimte nodig om de pellets op te slaan, waarvoor ongeveer 10 kubieke meter nodig is. Het gebruik van geperst hout, wat de pellets zijn, als brandstof is bovendien klimaatneutraal, wat een groot pluspunt is van dit systeem.
Zonneboiler
Een zonneboiler is in staat om ongeveer 40 tot 60 procent van de behoeften aan warm water te voorzien aan een gezin. Wanneer de zon niet schijnt zal de taak van de zonneboiler overgenomen worden door je aardgasketel. Het is daarnaast goed om te weten dat de zonneboiler niet je huis kan verwarmen, het kan namelijk alleen ingezet worden voor het verwarmen van water. Normaal gesproken wordt de zonneboiler overigens geplaatst op het dak van je woning. Dit systeem bestaat uit zonnepanelen en een tank voor de opslag van het water. Hiervoor heb je dus ruimte nodig. Het gebruikt natuurlijk de zon om het water te verwarmen, waardoor je in principe gratis warm water krijgt wat je kunt gebruiken in je huis. Dit is dus goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Warmtepomp
Warmtepompen halen zo’n twee derde van de geleverde warmte uit de omgeving, waarbij de grond en de lucht gebruikt wordt. Elektrische energie wordt gebruik voor het resterende gedeelte. Een groot voordeel van de warmtepomp is dan ook dat het een goede ecologische oplossing voor je verwarming is. Toch heeft het direct ook een groot nadeel: zo’n systeem is namelijk nogal duur. Gelukkig kunnen ze naast het verwarmen van je huis ook zorgen voor warm water. Daarnaast zijn er ook exemplaren verkrijgbaar op de markt die de lucht afkoelen en kunnen fungeren als airco in de zomer, wat natuurlijk een belangrijk pluspunt is van de warmtepomp. Gebruik de airco functie niet te veel, dit vreet namelijk energie.