Heb je de knoop eindelijk doorgehakt en ben je de trotse eigenaar van een nieuwe eiken vloer? Mazzelaar! Een eiken vloer is voor veel mensen immers de ultieme droom. Toch ben je nog niet helemaal klaar. De vloer is gekocht, dat wel, maar hoe ga je deze leggen? Je doet dit natuurlijk liever zelf. Niet alleen omdat je deze dan geheel naar eigen wens kunt leggen, maar ook om op bijkomende montagekosten te besparen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je zelf een eiken vloer gaat liggen? Hoe zorg je ervoor dat het resultaat naar wens is? In dit artikel geven we enkele tips.
Neem de tijd
Allereerst is het belangrijk om voldoende tijd te nemen. Denk niet dat je de vloer ‘even snel’ legt. Zodra de vloer geleverd wordt, is het namelijk van essentieel belang om deze eerst voldoende te laten acclimatiseren in de ruimte waar hij straks gelegd gaat worden. Dit doe je simpelweg door de planken voor minimaal 48 uur in de desbetreffende ruimte te leggen. Gedurende deze tijd kan het hout alvast aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de kamer wennen. Hiermee kun je voorkomen dat de vloer na het plaatsen nog extreem gaat ‘werken’, waardoor het resultaat na enkele weken veel minder mooi zal zijn. Door ze vooraf de tijd te geven om nog te krimpen of uit te zetten, bespaar je jezelf een heleboel teleurstelling.
Een goede ondervloer
Voor de kwaliteit van je eiken vloer is het van belang dat de ondervloer de juiste ondersteuning biedt. Maar waar moet een goede ondervloer aan voldoen?
- Allereerst is het belangrijk om de ondervloer
schoon en vetvrij te maken. Bekijk tevens of de vloer vrij is van oneffenheden
en of er nog reparaties gedaan moeten worden.
- Vervolgens is het belangrijk om de ondervloer
met een dampdicht folie te verrijken. Hiermee voorkom je dat vocht van de grond
in de eiken vloer kan trekken. Hierdoor zal de vloer immers bol gaan staan of
krom trekken. Dampdicht folie kan dit probleem eenvoudig voorkomen. Zet het
folie wel vast achter de plinten, zodat deze onzichtbaar blijft onder de vloer.
- Houd er rekening mee dat een ondervloer of ondervloerplaten de vloer hoger laten liggen. Hier moet je rekening mee houden, zodat je zeker weet dat de deuren straks nog moeiteloos geopend kunnen worden.
Lijmen maar
In tegenstelling tot laminaat, dat meestal eenvoudig in elkaar geklikt wordt, worden houten vloeren altijd met elkaar verlijmd. Dit vraagt om een zorgvuldige en rustige aanpak, zodat de vloerdelen niet onnodig beschadigd raken. De vloeronderdelen worden bij de eerste rij altijd met de kopse kanten aan elkaar verlijmd. Vervolgens wordt er lijm op de kopse kant van de groeven aangebracht en kunnen de onderdelen aan elkaar bevestigd worden. Hierbij maak je gebruik van een rubberen hamer om de vloeronderdelen strak tegen elkaar aan te tikken.
Schakel een deskundige in
Kom je er niet uit? Zit je met vragen? Of ben je fysiek niet in staat om de vloer zelf te leggen? Dan is het verstandig om een deskundige in te schakelen. Hier betaal je uiteraard een meerprijs voor, maar dan weet je wel zeker dat het op de juiste manier wordt gedaan.
Wil je geld besparen, maar beschik je zelf niet over de kennis en/of vaardigheden om de vloer zelf te leggen? Vraag dan gerust eens aan je omgeving of er mensen zijn die al eens eerder een massief houten vloer hebben gelegd. Zij kunnen jou wellicht helpen voor een klein vriendenprijsje!