Barbecueën kan makkelijk zijn, maar goed barbecueën kan heel moeilijk zijn. Hoe zorg jij ervoor dat jouw verse vlees nog steeds lekker is als het van de grill komt. Veel mensen improviseren maar of doen alles op gevoel. Dit kan erg zonde zijn als jij vers vlees bij een goede slager hebt gekocht. In deze blog bespreken we een aantal tips die helpen bij het bereiden van een goed stuk vlees op de barbecue. Dit is geen hogere wiskunde, maar een samenstelling van makkelijke tips dit jouw barbecue zullen verbeteren.
Verschoon de barbecue goed!
Deze tip hoort voor zich te spreken, maar toch willen we het even melden. Zorg dat je de barbecue nauwkeurig schoonmaakt voordat je het weer gebruikt. Dit moet je eigen na de barbecue weer doen. Dit is namelijk beter voor de gezondheid van de eters, maar het is ook beter voor de smaak van het vlees. Vuil komt zo niet terecht in het vlees en de smaak wordt beter gewaarborgd.
Leg het vlees niet gelijk op de barbecue
Laat eerst de kolen en briketten goed voorverwarmen, voordat je het vlees op de bovenste grill plaatst. Zo bouw je een verdeeldheid aan warmte op, wat beter is voor het vlees. Daarnaast heb je in het begin grote vlammen, die later weer zakken. Zorg dan ook dat je de bovenste grill pas plaatst wanneer de vlammen gezakt zijn en er een gelijke warmte is opgebouwd.
De juiste zuurstofbepaling
Met de luchtopeningen boven in de barbecue kun je bepalen hoeveel zuurstof er in de barbecue komt. Met een kleine opening ontvangt het weinig zuurstof en als ze dicht zijn kan het vuur doven. Met een kleine opening duurt het bakken langer, maar zorg je er wel voor dat de binnen- en buitenkant van het vlees zo goed mogelijk gelijk gebakken zijn.
Niet telkens kijken!
Door de barbecue te sluiten en enkel de luchtopeningen te openen, werkt de barbecue als een oven. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en wordt het vlees het fijnst gebakken. Open dus niet telkens de barbecue om te checken of het vlees gaar is. Wanneer je denkt dat je te snel gaat, zal je de luchtopeningen dichter moeten doen. Zo kan er weinig fout gaan. Je moet alleen een beetje geduld hebben!
Nog even wachten met eten!
Nadat je het vlees verwijderd hebt van de grill zal je nog even moeten wachten met eten. De kerntemperatuur kan namelijk nog even stijgen nadat het vlees van de barbecue af is. Wacht dus even en dan weet je zeker dat je een lekker stuk gaar vlees hebt!