Het monteren van stopcontacten en lichtschakelaars in huis lijkt misschien niet al te moeilijk. Wanneer je echter beschikt over twee linkerhanden of deze klus nog nooit hebt uitgevoerd, kan je logischerwijs wel met enkele vragen zitten. Gelukkig zijn de meeste mensen heel goed zelf in staat om deze klus te klaren. Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Daarom geven wij in dit artikel een aantal tips en richtlijnen waarmee je de klus zo efficiënt mogelijk kunt klaren. Lees snel verder!
Inbouw- of opbouwsysteem?
Voordat je kunt gaan klussen is het eerst belangrijk om onderscheid te maken tussen een inbouw- of opbouwsysteem. Een opbouwsysteem wordt enkel gebruikt als de bekabeling over de muur loopt. Dit zie je doorgaans niet in een gewone woning. Vaak wordt een opbouwsysteem toegepast in de schuur of garage. Als er sprake is van een opbouwsysteem, beschik je over weinig keuzes tijdens het monteren. Je zal altijd een montageplaat aan de muur moeten bevestigen, waardoor je de draden mooier weg kan werken en vervolgens de schakelaars of stopcontacthuls kan bevestigen.
Een inbouwsysteem ziet er waarschijnlijk wat meer complex uit. Maar dit is wel de mooiste manier om jouw schakelaars en stopcontacten te monteren. Hierbij schroef je het systeem vast aan de inbouwdoos die al in de muur gevestigd is. Je kunt hierbij kiezen uit een heel groot assortiment modellen, zodat je deze geheel naar eigen wens en smaak kunt invullen.
Schakel de elektriciteit van de desbetreffende groep uit
Voordat je aan de slag gaat, is het eerst belangrijk om aan de veiligheid te denken. Aangezien je met elektriciteitskabels aan de slag gaat, moet je ervan verzekerd zijn dat je niet plotseling onder stroom komt te staan. Begin daarom altijd met het uitschakelen van de stroom van de desbetreffende groep. Je kunt eventueel ook een spanningszoeker gebruiken, zodat je zeker weet dat alle stroom weg is en je veilig kunt werken.
Zorg er uiteraard ook voor dat je al voldoende schakelmateriaal in huis hebt, zodat je de klus direct kunt klaren en niet meerdere keren gestoord wordt omdat je materiaal tekort komt.
Stap voor stap naar een mooi resultaat
Nu kan je echt aan de slag. Dit doe je volgens het volgende eenvoudige stappenplan:
- Bekijk eerst goed of de inbouwdoos gelijk loopt met de muur. Als deze te diep ligt is het verstandig om hem eerst met verhogingsringen dichter tegen de muur te plaatsen.
- Gebruik een draadstriptang om de uiteinden van de draden in te korten. Dit kan je een beetje op gevoel doen. Meestal is ongeveer een halve tot hele centimeter strippen voldoende.
- Bevestig vervolgens de draden aan de bijbehorende contactpunten.
- Nadat de bruine fasedraad in de aansluitklem is bevestigd, kan je het schakeldraad in het schakelmateriaal van Gira steken. Nu is het enkel nog een kwestie van de finishing touch.
- Haak de stopcontact of de schakelaar in de schroeven van de inbouwdoos en bevestig vervolgens de afdekplaat voor een mooi resultaat.
- Vergeet niet de stroom van de desbetreffende groep weer in te schakelen, zodat je kunt zien of de schakelaar naar behoren werkt. En voilà: de klus is geklaard! Een kind kan de was doen.