Een grote vlammenzee, in paniek al je spullen pakken en je dierbaren veilig stellen. Voor veel mensen is een brand in huis de allergrootste nachtmerrie. Alhoewel we allemaal hopen dat ons dit niet overkomt, rukt de Brandweer ieder jaar weer veelvuldig uit om grote en kleine branden binnenshuis te blussen. Een brand, ook al is het maar een kleine die relatief weinig schade oplevert, kan ontzettend veel gevolgen hebben op mentaal vlak. Men voelt zich onzeker en angstig in eigen huis. Het kan heel wat jaren duren voordat je dit trauma een beetje te boven komt. Daarom geldt: voorkomen is beter dan genezen! Maar hoe voorkom je dat er brand in huis uitbreekt? En hoe verhoog je jouw gevoel van veiligheid in huis?
Weet wat je moet doen in geval van brand
Natuurlijk denk je er liever niet aan, maar het is wel fijn om een plan te hebben als het noodlot toch toeslaat. Probeer je woning daarom zo brandveilig mogelijk te maken. Schaf extra verlichting aan bij de noodverlichting shop, zodat je zeker weet dat je je weg kunt vinden als de elektriciteit uitvalt door brand. Het gebeurt nog veel te vaak dat mensen gedesoriënteerd raken door rook en blinde paniek en daardoor hun weg naar buiten niet weten te vinden. Als je altijd noodverlichting achter de hand hebt, weet je zeker dat je eenvoudiger je weg naar buiten kunt vinden.
Denk ook aan de aanschaf van een brand- en/of rookalarm. Tijdens een noodsituatie telt iedere seconde. Als je vroeg op de hoogte wordt gebracht, beschik je over voldoende tijd om jezelf en je dierbaren in veiligheid te stellen. Extra tijd betekent soms het verschil tussen leven en dood.
Zorg er tevens voor dat iedereen in huis weet wat zijn of haar taak is in het geval van een noodsituatie. Doe eventueel incidenteel een brandoefening met het gezin. Hiermee vergroot je de overlevingskansen.
Kleine aanpassingen in jouw woongedrag
Een brand in huis ontstaat doorgaans niet zomaar. Dit is vaak het resultaat van het gedrag van de bewoners. Ongewild creëren we soms onveilige situaties. Niet omdat we het willen, maar omdat we niet over de consequenties voor de veiligheid nadenken. Door kleine aanpassingen in jouw woongedrag te maken, verklein je het risico dat er ooit brand uitbreekt. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
- Zet elektronische apparaten altijd helemaal uit. Als ze op stand-by staan, zullen ze stroom blijven vragen en is het mogelijk dat ze oververhit raken.
- Laat de Centrale Verwarming minimaal één keer paar controleren en schoonmaken.
- Houd kaarsen, lucifers en aanstekers uit het zicht van kinderen en plaats deze ook nooit bij brandbare materialen.
- Zet het gasfornuis altijd uit als je het huis verlaat.
- Controleer de zekeringen in de groepenkast. Sluit ook nooit te veel elektronische apparaten op één groep aan. Een elektricien kan goed bepalen hoeveel groepen er nodig zullen zijn om de veiligheid te waarborgen.
Deuren sluiten in geval van brand
Wist je dat openstaande deuren de vlammenzee kunnen versterken? Zodra er veel zuurstof bij een relatief kleine brand komt, zal deze zeer snel uitmonden tot een grote vlammenzee. Daarom is het verstandig om altijd alle deuren gesloten te houden, ook als je gaat slapen. Vergeet je dit dikwijls? Schaf dan een deursluiter bij deurdrangers-shop.nl aan. Zo vergroot je je kansen als het noodlot toeslaat.